2. fejezet - Honnan indult a keresgélés?

2014/10/23. - írta: Bebibaba

A keresgélés már a kislány gyermekkorában meghatározóvá vált. Egyszer, egy iskolai szűrés keretében ahogy várakozott arra, hogy rá kerüljön a sor, enyhe bizsergés és izgalom fogta el. Nem tudta mit várjon ettől az egésztől, így az ismeretlentől való félelem kerítette hatalmába. Ahogy peregtek a percek, egyre idegesebbnek érezte magát, majd kinyílt az ajtó, és az ősz doktornénije lépett ki rajta.

-          Gyere be Lilla.

Lilla félszegen belépett, majd szó nélkül leült a székre ami az orvos előtt helyezkedett el. ÁLtalános kérdéseket tettek fel neki az állapotát illetően, megmérték a súlyát, magasságát, megnézték a látását, valamilyen furcsa színes körökben számokat is mutattak neki, majd hoztak egy vérnyomásmérőt, amit a karjára csatoltak. Soha nem nézte még senki sem azelőtt a vérnyomását, így ez az érzés újszerűen hatott rá. Kíváncsi volt, hogy mi sül ki belőle, így továbbra is szó nélkül várta a fejleményt.

-          130/70, ez aztán jó magas, vajon mi lehet az oka? Elküldelek vizsgálatra. Ezt a beutalót add oda édesanyádnak, ő majd egyeztet időpontot az orvosokkal a Heim Pál gyermekkórházban.

Lilla nem értette, hogy mit jelent ez a magas érték, de nagyon megijedt. Tuti biztos hogy valami halálos kórban szenvedek – gondolta magában-  és reszketett attól, hogy elmondja Anyunak a rossz hírt. A családban többféle betegségről is tudott, és mintha rémlett volna neki, hogy valakinek magas a vérnyomása, de ennek korábban nem tulajdonított jelentőséget. A vérnyomása mellett még a gerincét is ferdének találták, így úszásra és gyógytornára is beiratta a doktornéni.

“Na remek, már tizenévesen rokkantnak nyilváníthatom magam, pedig azt hittem hogy tök egészséges vagyok, gondom egy szál sem az életben, játszhatok önfeledten, csak az a fránya tanulás ne lenne. De hát tanulni kell, és az egészség pedig nagyon is fontos. Mindegy, majd alakul valahogy, megmondom Anyunak amit a doktornéni mondott, és valamit teszünk a dolog ellen. Addig is odafigyelek a tartásomra, de a vérnyomásommal nem tudok mit kezdeni, a fene sem érti miért volt ilyen magas? Bár biztos ahogy megláttam a fehér köpenyes doktort, az idézte elő bennem ezt az érzést, és egyből felugrott a vérnyomásom is. Na de persze, vizsgáltassuk ki magamat, hátha van valami szervi oka.” – ezek a gondolatok futottak végig Lilla agyán, ahogy hazafelé tartott. Furcsa módon már kislány korában is elég érett gondolatai voltak, és mindig járt valami az agyában, akár egy függvénytáblázat, úgy vette sorra az események bekövetkezésének valószínűségeit, és minden egyes történésnek hatalmas jelentőséget tanusított, mintha legalábbis attól függene az élete.

Megkezdődött tehát az orvostól orvosig járás, melyben anyukája volt a segítője. Mindig is hálás volt Anyunak azért, hogy ezekben a percekben mellette van, hiszen minden egyes vizsgálat előtt rettenetesen izgatott volt és félt a következményektől.

A Heim Pál gyeremekkórház ortopédiai, bőrgyógyászati és endokrinológiai szakrendelései már törzsvendégként fogadták Lillát és édesanyját. A portás lassan már távolról intett nekik, mikor beléptek a kórház kapuján. Anyu igyekezett általában egy napra foglalni időpontokat, hiszen így volt a leg idő és költséghatékonyabb.

Az egyik ilyen vizsgálatsorozat alkalmával a várakozást az ortopédián kezdték meg. A zsúfolt váróban rengeteg gyerek és szülő foglalt helyet, vagy éppen járkált fel-alá, elütve az időt amit itt lehetett tölteni. Lilla általában képtelen volt ilyenkor mászkálni, türelmesen és szorongva ülte végig amíg beszólították. Persze mivel egyszerre 3 helyre is vártak, kihegyezett fülekkel kellett figyelniük, nehogy a másik helyre szólítsák őket. Szerencsére azonban az ortopédián vizsonylag hamar ment a sor, és pár perces ücsörgés után Lilla következett.

A doktor egy magas ősz férfi volt, aki határozott megjelenésével ismét csak szorongást keltett a kislányban, hiszen egy ilyen embertől hallani hogy hentesbárd alá kell feküdjön mert ferde a gerince, hát nem egy mesés történetnek hangzik. Na de ne szaladjunk ennyire előre, a hentesek még várjanak, egyelőre meg kell röntgenezni azt a gerincet. Remek, újabb fél óra várakozás a röntgennél, gondolta Lilla. Ennek a napnak sosem lesz már vége. Szerencsére azonban a röntgenen nagyon gyorsan zajlottak az események, és egy gyors vetkőzés, majd a jó hideg röntgengépeknek dőlés után a leleteit hamar kiadták. Rohanás vissza a doktorhoz, aki majd megmondja a továbbiakat, mit is kell tenni ezzel a ferde gerinccel. Meg is mondta. Mivel a gerinc erőteljesen balra ferdült, ezért úszást, gyógytornát, valamint sarokemelőt kapott a kislány, és grátiszba még egy ludtalpbetétet is. Azt mondjuk nem értette, hogy hogyan fogja ezeket egyszerre hordani, de majd csak kitalálják a szülei. Az ortopédiával tehát a mai napra végeztek, és az ehhez hasonló ortopédiai vizsgálatok, ugyanazzal a diagnózissal folytatódtak 5 éven keresztül, fél, majd egy éves rendszerességgel.

Az ortopédiai vizsgálatot az endokrinológiai követte. Lilla nem értette a szó jelentését, így mindig csak endokriminológiának hívta, hiszen számára krimibe illő volt hogy ilyen fiatalon ilyen sokféle orvosi vizsgálaton kell átesnie. Mivel azt sem értette, pontosan mivel foglalkozik ez a szakterület, és a hormonokról nem nagyon tudott semmit, azt meg pláne nem tudta összekapcsolni, hogy hogyan is függ ez össze a vérnyomásával, csak várta, hogy az orvosok majd valami okosat mondjanak, és remélte hogy Anyu érteni fogja az egészet. Az ehhez a szakrendeléshez tartozó vizsgálatok sorozata jóval hosszabb és összetettebb volt, mint az általa gerincészetnek nevezetté. Itt vérvételhez, valamint pajzsmirigy ultrahanghoz irányították, melyre természetesen újabb időpontokat kapott.

Az egyik ilyen vérvétel során a nővér nagyon kedvesen csak ennyit mondott, mikor vizsgálgatni kezdte két kezét és vénáit:

-          Hát kislány, nagyon pocsék vénáid vannak. De sebaj, majd megcsapoljuk az egyiket.

Ehhez a mondathoz most már még biztosabban társította Lilla az endokriminológia címet, sőt az utána következő ultrahang sem tartozott a kedvencei közé. Egy ilyen ultrahang során valami nagyon hideg zselés anyagot tettek a nyakára, és egy monitoron követtek a vizsgálók furcsa sötét foltokat, meg pontokat. Ő persze egyáltalán nem értette mit kéne, vagy nem kéne ilyenkor látni, és általában árgus szemekkel figyelte az ápolók arckifejezését, hátha elkap valamit, és hátha le tudja szűrni, hogy vajon vegyen-e még tartós tejet vagy sem? Az egyik ilyen ultrahang során különösen elfogta a félelem, amikor valamilyen hipoechogén képletet fedeztek fel a nagy monitoron. Ő biztos volt benne hogy daganata van, hiszen egy ilyen értelmetlen szó csakis rosszat jelenthet. Biztosan azért nem merik magyarul mondani, hogy nehogy megijesszenek vele egy ilyen kislányt mint őt, és majd biztosan elmondják anyukájának négyszemközt, hogy hát kedves anyuka, itt nagyon komoly a baj. A baj azonban nem volt komoly, sőt nem is volt baj, mert egy izotópos vizsgálat során kiderült, hogy semmi rendellenes nincs azon a pajzsmirigyen, csak az egyik picit nagyobb mint a másik. Az endokrinológiát tehát viszonylag hamar rövidre tudták zárni, és ki is derült, hogy tulajdonképpen semmilyen szervi oka nincs a magas vérnyomásnak. A biztonság kedvéért még egy egész napos vérnyomásmérőt is kapott, melynek átlageredményei teljesen jók voltak, így most már az okos orvosok biztosan kijelenthették, ez a gyermek egészséges, és semmi komoly oka nincs annak, hogy miért volt magas az a vérnyomás? Ettől függetlenül Lillában ez a kérdés sosem maradt lezáratlan, és akármikor meg akarták mérni a vérnyomását, erős szorongással, és általában a mérés kerülésével reagált.

Na de kanyarodjunk vissza ahhoz a naphoz, amikor is elindultak a vizsgálódások, és még egy bőrgyógyászati szűrés hátra maradt. Lilla testét rengeteg anyajegy borította. Bár ő ezeket inkább apajegynek hívta, hiszen meg volt győződve hogy ezeket édesapjától örökölte, nem pedig anyukájától. A bőrgyógyászaton pedig ezen anyajegyek szűrése történt. A doktor egytől egyig végigment a kis pöttyein egy hideg mikroszkóppal vagy mivel, amivel elképzelése szerint majd ismét találnak valamit, ami rendellenességre utalhat. Természetesen találtak is. Az egyik anyajegye más alakú volt mint a többi, ezért ezt egy átlátszó zsírpapíron körülrajzolták, és további megfigyeléseknek vetették alá az orvosok. Lillának is figyelgetnie kellett, nem-e növekszik, vagy változik ez a bőrkinövés, sőt az orvos egyenesen azt javasolta, hogy azonnal távolítsák el ezt az ominózus anyajegyet. A kislány halálra volt rémülve, hogy majd őt felvágják és műtétnek vetik alá. Anyu látta ezt az aggodalmat kislányán, és ő maga sem értett egyet, miért is kell egy tizenéves kislányt rögtön kés alá vetni, így mással is megnézették azokat az anyajegyeket. Szerencsére a másik bőrgyógyász nem javasolta az eltávolítást, így elegendő volt csak kontroll vizsgálatokra menni félévente, ahol szerencsére mindig mindent rendben találtak, legalábbis Lilla gyermekkorában.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lilavarazs.blog.hu/api/trackback/id/tr476811461

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása